Dirigent

Het Amersfoorts Kamerkoor stemt af op elkaar, in muzikaal én in sociaal opzicht

In het voorjaar van 2013 was Jos Leussink bij mij thuis om een concert van het Amersfoorts Kamerkoor te bespreken, waarin ik zou begeleiden op harmonium en spinet. Na afloop van de bespreking zei hij: “En er is nog iets anders …”. Na 38 jaar wilde Jos een punt zetten achter zijn dirigentschap bij het AKK en hij vroeg mij of ik er over na wilde denken om het van hem over te nemen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Natuurlijk wilde ik graag dit koor overnemen dat kan bogen op zo’n rijke, muzikale historie!

Een aantal zaken bij het AKK die me toen aanspraken, gelden nog steeds. Dit koor weet als geen ander het streven naar een hoog muzikaal niveau te combineren met een warme, vriendelijke sfeer. Voor de vaste zangers geeft het AKK een vertrouwd ‘thuisgevoel’ en ook projectleden komen met veel genoegen aanwaaien.

Als dirigent kan ik bij dit koor veel met klank werken. Het afstemmen van de zangers op elkaar is een speerpunt van de repetities. Iets ‘zomaar zingen’ is er niet bij, ik kan bij dit koor echt eisen stellen qua zuiverheid en klankkleur. Al in een vroeg stadium ben ik hiermee bezig. Het ‘luisterend zingen’ is daarbij essentieel. Het moment dat bepaalde harmonieën perfect in elkaar vallen en de aha-erlebnis van de zangers daarbij maakt het werken met dit koor zo aantrekkelijk. Als je daarbij optelt dat we altijd op zoek zijn naar verrassend, niet of nauwelijks gehoord repertoire, de sociale binding van het koor en het vermogen van de zangers om thuis te studeren, dan heb je als dirigent een heel inspirerende groep onder de vingers!”

Rienk Bakker

is dirigent van het Amersfoorts, het Brabants en het Eindhovens Kamerkoor en van Kanto te Houten. Verder leidt hij het door hemzelf opgerichte projectkoor Adveniat Musica, Capella Dorestad te Wijk bij Duurstede en Vocaal Ensemble Tiramisu te Rotterdam. Hij is mededirigent van Consortium Musicum Divertimento te Breda, een projectkoor en -orkest dat jaarlijks een concertweek in het buitenland verzorgt. Als dirigent van koor en orkest van de Stichting Bachcantates Tilburg voert hij vijf keer per jaar een Bachcantate uit. Rienk is cantor-organist van de Grote Kerk te Vianen. Kijk voor meer informatie op zijn site: www.rienkbakker.nl.