Concertagenda

26 juni 2022 concert Rietveldpaviljoen

In juni geven wij een klein concertje in het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 in Amersfoort. Ons programma sluit aan bij het thema van de expositie die daar dan is te bezichtigen: we are water

Het concert is van 11.30 tot  12.00 uur, binnenlopen vanaf 11.00 uur.
De entree bedraagt € 5,- inclusief een kopje koffie of thee. Na het concert kun je de tentoonstelling bekijken.

Als je zeker wil zijn van een plekje reserveer dan vanaf 1 juni kaartjes via de website van het Rietveldpaviljoen. Er zijn ook kaartjes verkrijgbaar voor aanvang van het concert aan de balie van het Rietveldpaviljoen.

Programmatoelichting
Muziek is, net als water, een eerste levensbehoefte voor veel mensen. Water vloeit en wurmt zich in diverse richtingen. Dit geldt ook voor muziek, die diverse vormen aanneemt en zich bij koormuziek plooit in de richting van de tekst.

Wij hebben voor dit concert een aantal werken uitgekozen die als thema water, natuur en kleur hebben. Deze drie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je in koormuziek aan het woord ‘kleur’ denkt gaat het al snel over klankkleur, iets dat zich niet laat uitbeelden maar wel degelijk hoorbaar is. Met onze stem kunnen we prachtige klankkleuren maken. De gekozen muziek laat je genieten van een breed palet aan klankkleuren. Soms warm, soms wat dissonant. Hier en daar zacht, dan weer luid, donker of helder, dof of scherp. De teksten van de stukken spreken over de liefde voor natuur, water en de mensheid.

30 okt 2022 Il festino: AKK 50 jaar

In 2022 bestaat het Amersfoorts Kamerkoor 50 jaar. Voor die gelegenheid geven wij op 30 oktober een bijzonder en extra feestelijk getint jubileumconcert in de Xaverius-kerk in Amersfoort.

Op het programma staat het muzikale schertsstuk Festino (het feest) van Adriano Banchieri. Hij schreef deze madrigalenkomedie in 1608 voor zijn Accademia dei Floridi, een groep vrienden om mee te discussiëren, evenementen te houden en vooral: muziek te maken. Het stuk bestaat uit twintig delen, populaire dansen, maskerades, liederen, spelen en madrigalen in een sfeer van carnaval en luidruchtige pret, satire, ironie en melancholie. Deze carnavalsoptocht speelt zich af op de pleintjes, straatjes en grachten van Venetië. De gondeliers zijn niet vergeten, en er komt zelfs een katten- en hondenkoor in voor! Onze verteller voert je mee langs alle liederen, en we worden begeleid door basso continuo.

Na de pauze zingen we de komische Aesop’s fables van de in de 1955 geboren Engelse componist Bob Chilcott, voor koor en vleugel. Verder zingen we Stars van Eric Esenvalds (geb. 1977), onder begeleiding van zingende glazen (jawel!). Ons laatste stuk, Caminante, no hay camino, een opzwepend Spaans pelgrimslied met slagwerk van Joost Kleppe (geb. 1963), maakt het feest compleet.

Om even weer terug te gaan naar het begin in juli 1972, hier het allereerste krantenartikeltje over het AKK uit onze oude archiefdoos.

Concert Il festino

Il festino: AKK 50 jaar
zondagmiddag 30 okt 2022
aanvangstijd n.t.b.
St. Franciscus Xaveriuskerk
Het Zand 29 – Amersfoort

toegangsprijs € 15 (incl. programmaboekje)
jongeren t/m 18 jaar gratis

LET OP:
er zijn alleen kaarten verkrijgbaar in de voorverkoop, er is geen kaartverkoop aan de kerk. De voorverkoop start op 16 september.

Tijdens onze concerten houden wij ons aan de op dat moment geldende coronavoorschriften. In de Xaveriuskerk is voldoende ruimte om op anderhalve meter afstand van elkaar te zitten.