Concertagenda

O, als ik dood zal zijn; concert in Passietijd

De meeste Passiemuziek, zoals de Passionen van Bach en de Via Crucis van Liszt, staat in het teken van de gebeurtenissen rond het lijden en sterven van Jezus Christus en de betekenis daarvan. Afscheid, verdriet en troost zijn echter thema’s die vandaag nog steeds spelen. Lijden en sterven, maar ook leven en (com)passie is immers van alle tijden. In dit concert in de Passietijd zingen wij muziek die hieraan raakt, ook in het hier en nu. Zo gaan sommige werken over het lijden van Jezus Christus en andere over het afscheid van geliefden, de vergankelijkheid van het leven en de troost die herinneringen kunnen bieden. Het programma nodigt uit om een hedendaags passiegevoel te ervaren. De teksten en muziek bieden troost, zetten aan tot bezinning en kunnen inspireren om persoonlijk menselijk lijden te verbinden met dat van Christus.

Centraal in het programma staat Pentalpha van de twee jaar geleden overleden Belgische componist Raymond Schroyens. Schroyens schreef dit stuk op verzoek van zijn vriend en dirigent Michaël Scheck, ter ere van de 10-jarige herdenking van de dood van diens vrouw, de Russische Ludmilla. Het stuk bestaat uit 5 delen, alle in een verschillende taal geschreven; de talen die de vrienden en hun partners thuis met elkaar spraken. Pentalpha, de vijfpuntige ster (nationaal embleem van Ludmilla’s vaderland de Sovjet Unie) is altijd een teken geweest van vrede, vertrouwen, kracht en volmaaktheid; elementen die deel uitmaken van het doel van deze compositie.

Het stuk The Sick Rose van Philip Michael Bernard is gebaseerd op een tekst van William Blake waarin de kwetsbaarheid symbolisch wordt vertolkt. De componist droeg zijn stuk op aan vrouwen wereldwijd die te maken hebben met onderdrukking, een lijden dat ook in onze moderne tijd nog wordt ervaren.

Sebastiaan van Steenberge (*1974) liet zich voor zijn indringende compositie voor koor en cello O crux splendidior inspireren door het invallende zonlicht op onderstaand beeld van Jan Fabre: De man die het kruis draagt. Het beeld staat in de Antwerpse OLV-Kathedraal.

Gied van Oorschot zal de cellopartij voor zijn rekening nemen, en in het concert ook een solostuk ten gehore brengen. Op zijn website kun je meer lezen hierover.

Verder zingen we muziek van Vic Nees, Cyrillus Kreek, Pärt Uusberg, Jacob Handl en Francis Poulenc. Bekijk het volledige programma.

CONCERT SOEST

zondagmiddag 19 maart 2023
aanvang 15.30 uur
Oude Kerk Soest
Torenstraat 1 – Soest

er is geen voorverkoop,
je kunt een kaartje kopen voor aanvang in de kerk
(zowel cash als pinnen)
toegangsprijs € 15,- (incl. programmaboekje)

dit concert wordt georganiseerd door de Stichting Kerk & Cultuur Oude Kerk Soest, bekijk het evenement  op hun website

CONCERT AMERSFOORT

zaterdagmiddag 25 maart
aanvang 16.00 uur
Nieuwe Kerk Amersfoort
Leusderweg 110 – Amersfoort

kaarten alleen verkrijgbaar in de voorverkoop,
t/m 24 maart via deze website
toegangsprijs € 15,- (incl. programmaboekje)
jongeren t/m 18 jaar gratis

kaarten bestellen