Concertagenda

sept/okt 2021: Rondom Bach

Ongetwijfeld is Johann Sebastian Bach de meest bekende en meest getalenteerde componist in de familie Bach. Minder bekend is dat er nog meer musici en componisten waren in de familie Bach. Er is een ononderbroken lijn in deze familie, die reeksen creatieve talenten verbindt, van het begin van de zestiende eeuw tot het midden van de negentiende eeuw, in totaal 89 personen. Deze bijzondere familie met een enorme muzikale scheppingskracht omvat zeven generaties, van de zestiende-eeuwse molenaar Veit tot aan Wilhelm Friedrich Ernst, een kleinzoon van Johann Sebastian. Wij zullen in dit concert een paar familieleden muzikaal belichten die in de schaduw staan van de grote Bach, maar prachtige motetten hebben gecomponeerd. Het gaat om Johann Christoph Bach (1642-1703), Johann Bach (1604-1673) en Johann Michael Bach (1648-1694). Onze uitvoering zal duidelijk maken waarom deze drie componisten de laatste jaren terecht zijn begonnen aan een revival. Met veel plezier dragen wij hier muzikaal aan bij.

Johann Sebastian maakte in 1703 een reis naar Lübeck, om de beroemde Dietrich Buxtehude te zien en te horen. Buxtehude was toen al wijd en zijd bekend door zijn Abendmusiken. Dit waren avondvullende programma’s in de Marienkirche met oratoria, grote cantates en kamermuziek, gecomponeerd door Buxtehude zelf. De grote Bach was daar zeer van onder de indruk. Buxtehude is zijn belangrijkste inspiratiebron geweest en mag niet ontbreken in ons programma. Wij voeren twee van de bekendste cantates van Buxtehude uit.

Je kunt in dit concert genieten van de muzikale rijkdom rondom Bach. Twee violen en basso continuo geven glans aan het geheel. Bekijk het volledige programma.

Aan dit concert werken mee:
Anoek Brokaar – viool
Rossi Ovtcharova – viool
Gied van Oorschot – cello
Pim Schipper – orgel

Onze speciale dank gaat uit naar vioolbouwer Jurriaan van Roon, die ons voor deze concerten twee oudestemmingsviolen in bruikleen heeft gegeven.

zondagmiddag 26 sept 2021 om 16.00 uur:
Grote Kerk in Vianen
voorverkoop t/m 25 sept via Eventbrite
tevens kaarten verkrijgbaar voor aanvang in de kerk
toegangsprijs: €10, jongeren t/m 18 jaar gratis

kaarten bestellen concert Vianen

zaterdagavond 2 okt 2021 om 20.15 uur:
St. Joriskerk in Amersfoort
voorverkoop t/m 1 okt via deze website