Concertagenda

Rondom Bach

Ongetwijfeld is Johann Sebastian Bach de meest bekende en meest getalenteerde componist in de familie Bach. Minder bekend is dat er nog meer musici en componisten waren in de familie Bach. Er is een ononderbroken lijn in deze familie, die reeksen creatieve talenten verbindt, van het begin van de zestiende eeuw tot het midden van de negentiende eeuw, in totaal 89 personen. Deze bijzondere familie met een enorme muzikale scheppingskracht omvat zeven generaties, van de zestiende-eeuwse molenaar Veit tot aan Wilhelm Friedrich Ernst, een kleinzoon van Johann Sebastian. Wij zullen in dit concert een paar familieleden muzikaal belichten die in de schaduw staan van de grote Bach, maar prachtige motetten hebben gecomponeerd. Het gaat om Johann Christoph Bach (1642-1703), Johann Bach (1604-1673) en Johann Michael Bach (1648-1694). Onze uitvoering zal duidelijk maken waarom deze drie componisten de laatste jaren terecht zijn begonnen aan een revival. Met veel plezier dragen wij hier muzikaal aan bij.

Johann Sebastian maakte in 1703 een reis naar L├╝beck, om de beroemde Dietrich Buxtehude te zien en te horen. Buxtehude was toen al wijd en zijd bekend door zijn Abendmusiken. Dit waren avondvullende programma’s in de Marienkirche met oratoria, grote cantates en kamermuziek, gecomponeerd door Buxtehude zelf. De grote Bach was daar zeer van onder de indruk. Buxtehude is zijn belangrijkste inspiratiebron geweest en mag niet ontbreken in ons programma. Wij voeren twee van de bekendste cantates van Buxtehude uit.

Je kunt in dit concert genieten van de muzikale rijkdom rondom Bach. Twee violen en basso continuo geven glans aan het geheel.

Zondagmiddag 29 november 16.00 uur:
Grote Kerk in Vianen.

Vrijdagavond 11 december 20.15 uur:
Sint Joriskerk in Amersfoort.

De voorverkoop start vanaf half november

Anoek Brokaar – viool

Rossi Ovtcharova – viool