Concertagenda

10 en 11 nov 2018 CODE ROOD

Ontzag voor weerselementen die wij niet kunnen besturen heeft eeuwenlang kunstenaars geïnspireerd. Natuurgeweld is voor veel componisten aanleiding om muziek te schrijven in een poging het te bevatten, een plaats te geven. Daarbij staat elk seizoen, elke weersomstandigheid symbool voor een menselijke emotie. De traag vallende bladeren in de herfst zeggen iets over vergankelijkheid, de zomerse warmte zet mensen juist aan het geluk te zoeken. In dit concertprogramma belichten we diverse emoties en beschouwingen bij de weerselementen. Wij kozen muziek uit alle windstreken.

• In het stuk Soffio (adem) van Jean Christoph Rosaz experimenteren we met klanken en geluidseffecten die de wind nabootsen.
  • Jacob ter Veldhuis schreef het adembenemende stuk Weather Report naar aanleiding van de weerberichten over orkaan Irene, die in 2011 over New York raasde.
  • De herfst wordt bezongen in Autumn Landscapes van VeljoTormis, Chanson d’automne van Alphons Diepenbrock èn van Raymond Schroyens, en in Yver, vous n’etes quún villain, de in Nederland nog niet eerder uitgevoerde versie van Joseph Guy Ropartz.
  • Leonard Bernstein laat ons de lente beleven in zijn sprankelende Spring Song.
  • Alle seizoenen komen voorbij in de verfijnde Chinesische Jahreszeiten van Friedrich Zipp.
  • En verder natuurlijk regen, veel regen: ons koorlid Henri Brokaar liet zich inspireren door het gedicht Avondgeluiden van Paul van Ostaijen, waarin je een zomerse regenbui hoort aankomen; in The Shower van Edward Elgar hoor je niet alleen letterlijk de regen vallen, maar voel je ook de bijbehorende emotie en uiteindelijke hoop “na regen komt zonneschijn”, en ook John Bennet laat ons in het hartverscheurende Weep o mine eyes verzwelgen in een springvloed van tranen.
  • Het programma wordt aangevuld met twee delen uit Sea Pictures van Edward Elgar voor baritonsolo en gitaar.

Zaterdagavond 10 november, 20.15 uur
Nieuwe Kerk, Leusderweg 110 Amersfoort

Zondagmiddag 11 november, 15.00 uur
Protestantse Kerk, De Brink 9 Cothen

Toegangsprijzen:
volwassenen €15, voorverkoop €13,50
kinderen t/m 18 jaar en studenten €8

U kunt kaarten kopen voor aanvang in de kerk, of vanaf 28 september tegen gereduceerd tarief bestellen in de voorverkoop.

Meer dan muziek alleen

Beeldende kunst
Tijdens het concert in Amersfoort zal in opdracht gemaakt beeldmateriaal van Scholen in de Kunst tentoongesteld worden. De fotografen hebben zich laten inspireren door ons thema.  Na afloop zijn ze aanwezig om iets te vertellen over hun werk.

Meteorologie
Voor aanvang van beide concerten zal meteoroloog Luuk Groot Haar een weerpraatje geven, waarin hij de weersverwachtingen zoals ze in de muziek worden uitgebeeld zal aankondigen.

Videoclip
Na afloop van dit project gaan we een professionele videoclip maken van Weather Report. Videomaker Ruwan Heggelman gaat met ons aan de slag in weerstation Wageningen.

Voor de promotie van dit project hebben wij een aantal studenten de opdracht gegeven  een paar mooie foto’s te maken, passend bij het thema Code Rood. Hieronder zie je hun resultaten. Op onze fotopagina kun je alle foto’s van de fotoshoot bekijken.

Met hartelijke dank voor de financiële bijdrage van:

Het Sociaal Cultureel Fonds van De Amersfoortse Verzekeringen
De gemeente Amersfoort
Carel Nengerman Fonds
Marjolein Koetsier

14 april 2019 Via Crucis van Liszt

Volgend jaar zingen wij zondagavond 14 april in de Ansfriduskerk de Via Crucis van Franz Liszt. Meer informatie hierover volgt.